Turism Medical

Cele 5 Tipuri de Chirurgie Bariatrică Pentru Pierderea în Greutate

5 Types of Bariatric Surgery for Weight Loss | Med Turkish

Introducere:

Chirurgia bariatrică, cunoscută și sub numele de chirurgie pentru pierderea în greutate, este o procedură medicală concepută pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu obezitatea să obțină o pierdere semnificativă și susținută în greutate. Aceste intervenții chirurgicale modifică sistemul digestiv pentru a reduce ingestia de alimente, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții. În acest articol, vom explora trei tipuri comune de chirurgie bariatrică: Bypass Gastric, Sleeve Gastric și Balon Gastric, evidențiind caracteristicile și beneficiile lor cheie.

Chirurgia Bypass Gastric (Roux-en-Y Bypass Gastric):

Chirurgia de bypass gastric este una dintre cele mai bine stabilite și eficiente proceduri bariatrice. În timpul acestei intervenții chirurgicale, se creează o mică pungă la nivelul vârfului stomacului, reducând semnificativ dimensiunea sa. Intestinul subțire este apoi redirecționat și atașat la această pungă, ocolind o parte a stomacului și a intestinului subțire superior. Acest lucru duce atât la reducerea aportului caloric, cât și la reducerea absorbției caloriilor.

Beneficii:

– Pierdere semnificativă și susținută în greutate.
– Ameliorarea sau rezolvarea afecțiunilor legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea și apneea de somn.
– Restrângerea aportului alimentar și malabsorbția caloriilor.

Chirurgia Sleeve Gastric (Sleeve Gastrectomy):

Chirurgia sleeve gastrică implică îndepărtarea aproximativ 80-85% din stomac, lăsând în urmă un tub îngust în formă de banană. Procedura restricționează cantitatea de alimente pe care o persoană o poate consuma, ducând la senzația precoce de sațietate și la reducerea aportului caloric. Spre deosebire de bypassul gastric, intestinul subțire rămâne intact în această intervenție.

Beneficii:

– Pierdere semnificativă în greutate.
– Îmbunătățirea afecțiunilor legate de obezitate.
– Risc redus de deficiențe nutriționale în comparație cu unele alte chirurgii bariatrice.

Balonul Gastric (Balon Intragastric):

Balonul gastric, o opțiune nesurgicală și temporară, implică introducerea unui balon dezumflat în stomac prin esofag și apoi umflarea acestuia cu o soluție salină. Acest lucru umple spațiul din stomac, creând senzația de sațietate, ceea ce reduce ingestia de alimente. Balonii gastrici sunt de obicei lăsați în stomac timp de șase luni și apoi îndepărtați.

Beneficii:

– Intervenție nechirurgicală  și minim invazivă.
– Intervenție temporară.
– Poate servi ca un impuls pentru pierderea în greutate sau pentru persoanele care nu pot fi candidați potriviți pentru procedurile chirurgicale.

Chirurgia cu Bandă Gastrică Laparoscopică Reglabilă (Chirurgia Lap-Band):

Chirurgia Lap-Band implică plasarea unei benzi de silicon reglabile cu un manșon interior gonflabil în jurul părții superioare a stomacului, creând o mică pungă. Banda poate fi ajustată printr-un port plasat sub piele, permițând restricționarea personalizată a aportului alimentar. Chirurgia Lap-Band este reversibilă, făcând-o o opțiune mai puțin permanentă în comparație cu unele alte proceduri bariatrice.

Beneficii:

– Ajustabilă pentru a se potrivi nevoilor individuale.
– Procedură reversibilă.
– Risc redus de deficiențe nutriționale.

Chirurgia Laparoscopică cu O Singură Incizie (SILS):

Chirurgia laparoscopică cu o singură incizie (SILS) este o abordare minim invazivă a chirurgiei bariatrice. Aceasta combină beneficiile procedurilor bariatrice tradiționale cu incizii mai mici și potențial mai puține cicatrici. Alegerea procedurii din cadrul SILS, fie că este vorba despre sleeve gastric, bypass gastric sau bandă gastrică, depinde de circumstanțele și obiectivele specifice ale pacientului.

Beneficii:

– Minim invazivă, cu incizii mai mici.
– Disconfort postoperator redus și recuperare mai rapidă în comparație cu chirurgia deschisă tradițională.

Concluzie:

Chirurgia bariatrică oferă o gamă de opțiuni pentru persoanele care doresc să obțină o pierdere semnificativă și susținută în greutate. Alegerea procedurii depinde de mai mulți factori, inclusiv starea generală de sănătate a pacientului, obiect

Related Posts